- Producties -

De Goede Dood

Een tragikomedie geschreven door Wannie de Wijn

 

Na succesvolle uitvoeringen voor Hospice en Zorghuis De Oase heeft TheaterStof.  het initiatief genomen om ‘De Goede Dood’ nieuw leven in te blazen. Een intrigerende voorstelling, te bezoeken als theaterliefhebber maar zeer zeker ook als professional uit de zorg, stervensbegeleiding en uitvaartbranche. Het onderwerp euthanasie, is (nog altijd) veelbesproken.

Wat doe je als de onverwachte gast die dood heet, als ziekte bij je binnenkomt en jij de aftakeling geen kans wilt bieden? De persoon waar alles om draait, Bernard Keller wil zeker niet wachten op het moment dat alleen nog pijn spreekt en verwelkomt de onomkeerbare gast want hij heeft bij leven en… volle verstand gekozen! Zaterdagmorgen 09:00 uur! Zijn goede vriend Robert, tevens zijn huisarts zal de euthanasie uitvoeren.

Zijn twee broers, Michael, die uit China is overgekomen en Ruben, die autistisch is en waarvan het de vraag is of het bijwonen van de euthanasie niet te heftig voor hem is en zijn dochter Sam komen hem en zijn partner Hannah hiervoor vanaf de dag tevoren opzoeken om afscheid te nemen en het onvermijdelijke mee te maken.

Er worden twijfels uitgesproken of Bernhard het echt wil of dat hij ertoe is aangezet, en of de erfenis daarbij een rol zou kunnen hebben gespeeld. Ook wordt voorgesteld de euthanasie uit te stellen, al is het maar tot later op de dag maar dat wordt door Robert, mede namens Bernhard afgewezen.

Na een intensieve tijd waarin gehuild maar zeker ook gedanst, gedronken en gelachen wordt, vindt er toch een waardige euthanasie plaats met twee injecties, één voor verdoving en één om het sterven te bewerkstelligen.

Reacties van bezoekers

"Diep ontroerd met briljant spel. Met een diepe buiging wil ik er zeer voor bedanken. Zit vol."

"Wil je graag een heel groot compliment geven voor jouw spel tijdens de goede dood. Wat heeft het me geraakt. Jouw spel was zo echt echter kon niet. Zo trouwens het hele stuk. Wil jij namens mij aan iedereen deze complimenten geven."

 "Toen mijn man die keuze maakte kregen we te maken met onbegrip en zelfs verzet! Jullie voorstelling zou dat grotendeels, zo niet geheel, hebben weggenomen! Bedankt daarvoor!"

 "Wat een indrukwekkend stuk. En wat was je goed. Super trots op je."

" Prachtig! En zooo goed gespeeld!"

 "Goede regie hoor. Complimenten."

 "Veel stukken van je gezien, veel zang van je gehoord maar wat je gisterenavond hebt laten zien heeft heel heel heel veel indruk op mij gemaakt. Oef, kei trots op je!!! En ik weet zeker dat ik heb staan klappen voor 3. Succes nog vandaag en morgen!!"

 "Och, zo mooi (tranen), wat was het mooi (tranen)."

 "Jullie hebben me echt geraakt."

 "Jeetje wat een aangrijpend stuk. Complimenten aan de spelers. Zit in je lijf."

 "Vanmiddag naar de Lievekamp geweest, wat fantastisch gespeeld, indrukwekkend, complimenten."

"Vandaag 'De goede dood' gezien in De Lievekamp. Dikke complimenten aan iedereen! Geweldig integer gespeeld. Mijn waardering voor Peter van Aar en Dorette Ploegmakers! Als je met amateurs zo kunt raken dan doe je iets verrekte goed!!! "

 "Alleen de titel al daagde mij uit een entreebewijs voor de voorstelling in februari van dit jaar in de Rabo-zaal van De Lievekamp te reserveren. Het bleek een voortreffelijke keus! Het stuk drukt je met je neus op de feiten. Het komt immers in de beste families voor dat er een hevige onderlinge strijd wordt gevoerd over kwesties van leven en dood. Over de wijze waarop men voor een onherroepelijke beslissing komt te staan."